Om Lenja

Vektløftingen i Fredrikstad startet i bunn og grunn i 1961 da Eivind Rekustad begynte å fatte interesse for denne sporten. Eivind hadde hatt skolesparing på folkeskolen, og brukte disse sparepengene bak sin fars rygg til å kjøpe vektskiver. Vektstang skaffet han fra en skrothandler i Fredrikstad. Når faren fikk greie på hva Eivind hadde brukt pengene til, ble han så sint at Eivind måtte låse seg inne på rommet sitt. Lite ante vel faren hvor dette eventyret ville ende dengang.

Noen år senere hadde det kommet Eivind for øret at det var en Leif Jenssen som også var veldig interessert i vektløfting og som løftet litt hjemme med noen hjemmelagde vekter. Eivind oppsøkte da Leif, og de begynte å trene sammen på loftet til Eivind. Dette var ikke akkurat et velegnet sted for rykk og støt trening, og ikke hadde de skikkelig utstyr heller. Men etter at de dro på et stevne i Larvik, og fikk bli med Øystein Smith Larsen hjem etterpå var de helt i fyr og flamme. Her fikk de også låne med seg skikkelig vektløfterutstyr. Da det ikke var noen vektløfterklubb i Fredrikstad på denne tiden meldte de seg inn i Larvik ak.

Nå kunne de trene skikkelig og resultatene lot ikke vente på seg. Og 24.04.67 kunne de starte en egen klubb. Navnet tok de etter det som i følge Eivind var kallenavnet på den olympiske mesteren i supertungvekt, Leonid Jabotinski. Nemlig Lenja.
Senere kunne de innkassere mye heder og ære. Eivind satte verdensrekord for junior i press, og Leif satte seniorverdensrekord i rykk. I 1969 fikk de begge bronsemedalje i press under seniorverdensmesterskapet i Warsawa, Leif i 75 kg. klassen og Eivind i 110 kg. klassen. Leif fortsatte i verdenstoppen i flere år, og kronen på verket var hans OL gull i 1972.

leif jensen

Han var med i 3 OL, i 1968, 72 og 76. Eivind var med i 1972. Leif var i flere år med og kjempet i verdenstoppen og tok medaljer i både Em og vm. Eivind tok kongepokalen i 1970, 76 og 77. Leif tok dette trofeet 1971,72,73,74 og 75. De var begge nordiske mestere og tok mange nm-gull både som junior og senior. Dette gjorde selvsagt sitt til at vektløfting ble svært populært i Fredrikstad området. Og i 1974 vant Lenja ak lagserien for senior, og i 1976 vant de lagfinalen for senior som da hadde blitt innført. Navn å nevne i denne sammenhengen var foruten Eivind og Leif: Jan Erik Gabrielsen, Thor Arne Heiberg, Per Reinertsen og Carlos Skyrud. Lenja ak tok for seg en rekke medaljer av alle valører i senior, B, ungdoms og juniormesterskap på 70 og begynnelsen av 80 tallet.
Etter at Leif og Eivind la opp, begynte interresen for vektløfting sakte å synke, og styrkeløften tok mer over.Men det var stor aktivitet i lokalene og på slutten av syttitallet hadde klubben rundt 160 medlemmer.

På åttitallet hadde Lenja de to gode Juniorene Anders Andersen og Sigmund Borgenhaug. Anders vant både ungdom og junior nm flere ganger, mens Borgenhaug vant gull som junior. Andersen la opp og Borgenhaug gikk til National. Det var svært lite vektløfteraktivitet på Lenja Ak etter dette
Bård Roos Svendsen var mer eller mindre alene om å trene ren vektløfting i klubben og la mer eller mindre opp etter junior nm i 92, hvor han tok sølv i juniorklassen 90 kg. Svendsen vant også klubbens foreløpige siste ungdomsgull i +82.5 kg. klassen i 1989. Nå var det ingen vektløftere igjen, men Rune Johansen og Tormod Andersen stilte på B-nm i 1995
Etter at styrkeløften slo seg sammen med Skogstrand IL 01.01.95 og dannet Fredrikstad styrkeløftklubb, døde Lenja som vektløfterklubb ut i 97. Men 7. Juni 2004 startet imidlertid Geir Johansen, Terje Bjerke, Rune Johansen og Thomas Lilleborgen opp klubben igjen. De fikk plass i Fredrikstad styrkeløftklubb sine lokaler, hvor forøvrig mye av det gamle utstyret til Lenja ak fortsatt var.

På senior Nm 2005 Tok Geir Johansen gull og Terje Bjerke bronse i tyngste klasse.Den avhoppede styrkeløfteren Kenneth Heidenberg fikk 4. pl. i klassen.Rune Johansen tok gull i veteranklassen 105 kg. og Terje Bjerke veterangull i +105 kg. På ungdoms Nm 05 deltok vi med 3 deltakere, Mohammed Mostafaei tok sølv i 69 kg., Asef Mostafei tok sølv i 85 kg, og Moktar Sohailifar tredjeplass i samme klasse. Under junior-Nm samme år deltok vi med 4 deltakere, her ble Asef Mostafaei best av våre med en tredje plass i 85 kg. Vi må vel kunne takke Rune Johansen for at klubben i dag er oppe og går, Rune har alltid hatt et brennende hjerte for vektløfing og var med for National den tiden Lenja ak ikke eksisterte. Han er en ildsjel som ikke er redd for å gi av seg selv, og er en slik person som enhver klubb trenger. Vi har i dag noen ungdommer og juniorer som kombinerer både vektløfting og styrkeløft, og noen litt eldre karer som satser ren vektløfting. Så får fremtiden vise hva det vil bringe.

Geir Johansen